Strucla z wiśniami

Ciasto drożdżowe zwinięte w roladę, z pysznymi wiśniami. Gorąco polecam.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na prostokątna formę 9 x 40 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła

Składniki na nadzienie:
  • 3 łyżki zmielonych sucharów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
  • 10 g stopionego masła

Składniki na lukier na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu

Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć wylać na ciasto.


Dodatkowo:
  • 100 g wydrylowanych wiśni do ozdoby

Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , jedną łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Całe jajko wlewamy do miski, dodajemy do niego cukier. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy.
Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Następnie na lekko podsypanej mąką stolnicy należy rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Prostokąt smarujemy stopionym masłem i posypujemy zmielonymi sucharkami, przyprawami i cukrem pudrem. Równomiernie rozkładamy wydrylowane wiśnie. Strucle zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Gdy już zwiniemy ciasto to oba jej końce podwijamy pod spód. Ciasto przekładamy do prostokątnej, wąskiej formy i przykrywamy je sucha ścierką by podrosło.

Podrośnięte ciasto smarujemy wodą i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika.

Roladę drożdżową pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu wyciągamy ciasto i pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimną strucle wykładamy z blachy lukrujemy i zdoimy wiśniami. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/08/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon