Strucla z makiem na proszku

Dla nie jednego z Was Bożonarodzeniowym standardem stała się strucla z makiem. Idealna dla mnie to taka, w której maku jest znacznie więcej niż ciasta. Ta, którą przedstawiam jest idealna (dla mnie!), gdyż jest więcej maku niż ciasta. Poza tym szybko ją można przygotować gdyż nie wyrabiamy ciasta.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 10 x 30 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 380 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g cukru kryształu
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 surowe jajko
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 40 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy i za pomocą miksera ubijamy jajko na pianę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy roztopione masło, mleko oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.


Składniki na nadzienie:
  • 250 g suchego maku
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g miodu płynnego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 surowych białek
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych ( użyłam płatków migdałowych)
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki z pomarańczy
  • 1 kieliszek rumu

Suchy mak należy zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak należy odsączyć od wody i zmielić (w maszynce do mięsa)na drobnym sitku trzy razy.

Do rondla wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały palnik. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop. Gdy syrop będzie już gotowy dodajemy do niego miód i jeszcze chwile gotujemy (składniki maja się dobrze połączyć).

Na patelnie przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.

Białka przekładamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę.

Ubitą pianę dodajemy do zimnego , przesmażonego maku i dokładnie łączymy.


Składniki na lukier:
  • 1 surowe białko
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 cytryny

Cukier puder wsypujemy do kamiennej miski, dodajemy białko i sok wyciśnięty z połowy cytryny i za pomocą drewnianej pałki ucieramy składniki aż zgęstnieją i urosną.


Dodatkowo:
  • 5 łyżek suchego maku
  • 100 g drobno posiekanych suszonych owoców papai

Wykonanie:

Ciasto przekładamy na oprószona mąką stolnicę i wałkujemy je na płat o grubości 1 cm. Na płat surowego ciasta, równomiernie rozkładamy letnią masę makową , pozostawiając około 2-3 cm wolnego ciasta przy krótszych bokach jak i przy jednym dłuższym. Krótsze boki chowamy do środka Strucle zaczynamy zwijać, zaczynając od dłuższego jego boku. ( gdzie masa makowa jest na równi z ciastem) - zdjęcia powyżej. Zwinięte ciasto przekładamy do prostokątnej, wąskiej formy i lekko smarujemy po wierzchu wodą.

Tak przygotowanego, surowego zawijańca makowego pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut - do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu strucle wykładamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do przestygnięcia.

Zimnego zawijańca wykładamy delikatnie z formy, polewamy lukrem i delikatnie posypujemy suchym makiem oraz kandyzowaną papają.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/12/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon