Strucla z makiem

Pyszny zawijaniec z ciasta wodnego , z dużą ilością maku oraz wszelakiego rodzaju bakalii. Owego zawijańca nie może zabraknąć w te Święta Bożego Narodzenia.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 7 cm x 40 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto wodne:
  • 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 całe jajka

Mleko podgrzewamy. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dajemy rozdrobnione drożdże i cukier. Całość łączymy na jednolitą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do nich lekko podbite jajka, roztopione masło oraz drożdże roztarte w mleku. Składniki siekamy nożem tak długo aż zacznie się nam kształtować w duże "grudki" ( mi to zajęło około 15 minut). Następnie odkładamy nóż i dłońmi zarabiamy je na gładką i jednolitą masę. Ciasto przekładamy do woreczka śniadaniowego i szczelnie zawiązujemy. Następnie do wysokiego naczynia wlewamy zimną wodę. Do wody wrzucamy ciasto. Ciasto powinno osiąść na dnie naczynia. Garnek z wodą i ciastem odstawiamy na 30 minut w bardzo zimne miejsce.


Masa makowa z białkami:
  • 350 g suchego maku
  • 180 g cukru kryształu
  • 180 g miodu płynnego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 surowych białek
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałowych ( użyłam płatków migdałowych)
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki z pomarańczy
  • 1 kieliszek rumu

Suchy mak należy zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak należy odsączyć od wody i zmielić (w maszynce do mięsa)na drobnym sitku trzy razy.

Do rondla wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały palnik. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop. Gdy syrop będzie już gotowy dodajemy do niego miód i jeszcze chwile gotujemy (składniki maja się dobrze połączyć).

Na patelnie przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.

Białka przekładamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę.

Ubitą pianę dodajemy do zimnego , przesmażonego maku i dokładnie łączymy.


Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje.


Dodatkowo:
  • 5-6 łyżek sypkiego maku

Wykonanie:

Po upływie 30 minut ciasto powinno pływać na wodzie.

Ciasto wyciągamy z naczynia , rozwiązujemy i przekładamy na wcześniej oprószona mąką stolnicę. Ciasto ponownie zagniatamy a następnie wałkujemy na prostokąt o długości 50-55 cm i szerokości 30-35 cm. Płat ciasta powinien mieć grubość około 1 cm. Na płat surowego ciasta, równomiernie rozkładamy letnią masę makową , pozostawiając około 5 cm wolnego ciasta przy krótszych bokach jak i przy jednym dłuższym. Krótsze boki chowamy do środka Strucle zaczynamy zwijać, zaczynając od dłuższego jego boku. ( gdzie masa makowa jest na równi z ciastem) - zdjęcia powyżej. Zwinięte ciasto przekładamy do prostokątnej, wąskiej formy i lekko smarujemy po wierzchu wodą.

Tak przygotowanego, surowego zawijańca makowego pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut - do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu strucle wykładamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do przestygnięcia.

Zimnego zawijańca wykładamy delikatnie z formy, polewamy lukrem cytrynowym i delikatnie posypujemy suchym makiem.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy


Data publikacji: 13/12/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon