Słone paluszki serowe

Super przekąska, słona, miękka, idealna. Na pewno zadowoli i dużych i małych.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2-3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej /tortowej
  • 220 g miękkiego masła
  • 220 g białego sera (z wiaderka)
  • 1 surowe jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
  • 3 łyżki sezamu jasnego
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 1 surowe jajko

Jajko wbijamy do miseczki i lekko je podbijamy.

W drugiej miseczce łączymy ziarna.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, cukier, miękkie masło, ser biały, wbijamy jajko. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Wyrobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy je na około godzinę w lodówce. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy na płat ciasto o grubości około 5-6 mm. Płat ciast kroimy na paski o szerokości 1,5-2 mm i długości około 12-13 cm. Surowe paluszki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami i wkładamy do piekarnika. Surowe paluszki pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu paluszki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 31/07/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon