Skarpety z piernika

Już niebawem będzie chodzić Święty Mikołaj i będzie roznosić prezenty czy to duże czy to małe, piękne, urozmaicone, magiczne. A Wasza skarpeta na prezent już wisi nad kominkiem lub łóżkiem???

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3-4 blachy.

Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na piernik:
  • 550 g mąki pszennej/ tortowej
  • 300 g miodu
  • 100 g cukru kryształu
  • 120 g masła
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 40 g domowej przyprawy do piernika

Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika oraz naturalnym kakao. Do suchych składników dodajemy miękkie masło, jajo i rozpuszczony miód z cukrem. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Zarobiony, surowy piernik wałkujemy na lekko podsypaną mąką stolnicy na płat o grubości 5-6 mm i za pomocą foremki wycinamy skarpety.

Buty układamy na blachach i pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Upieczone pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier pomadkowy:
  • 4 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.

Powstały lukier rozlewamy do dwóch miseczek i jeden z nich barwimy czerwonym barwnikiem spożywczym.


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 400 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.

Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.


Dodatkowo:
  • różnego rodzaju posypki cukrowe - gwiazdki, kółeczka, serduszka, kropeczki

Wykonanie:

Połowę upieczonych, przestudzonych skarpet lukrujemy na czerwoną a pozostałe na białym lukrem. Skarpety układamy na kratce by ociekły z nadmiaru lukru.

Gdy lukier zastygnie na pierniczkach zdobimy je za pomocą worka cukierniczego białym lukrem śmietanowym oraz różnymi posypkami cukrowymi - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon