Sernik z kokosem

Kto lubi sernik?... puszysty, delikatny, kokosowy, z domowego sera, pysznych jaj...? to zapraszam na kawałek.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto ucierane:
  • 200g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku pamiętając o tym, że kolejne dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Do masy wlewamy mleko, wsypujemy przesianą mąkę i łączymy składniki ze sobą. Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być.


Składniki na masę serową:
  • 1,5 kg tłustego twarogu
  • 300g masła (stopionego)
  • 1,5 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 6 żółtka
  • 60 g sypkiego budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło przekładamy do niewielkiego rondelka i na małym ogniu roztapiamy je.

Twaróg trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sypki budyń oraz proszek do pieczenia.

Żółtka wlewamy do kolejnej miski, dodajemy cukier i składniki ucieramy na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy roztopione i schłodzone masło - dobrze miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy przemielony ser, przesiane, suche składnik i całość dokładnie ucieramy tak, aby w masie nie było grudek sera. Wlewamy mleko, ekstrakt z wanilii, dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz zmiksować, ale na wolnych obrotach.


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 200 g płatków kokosowych
  • 100 g kostek kokosowych

Wykonanie:

Surowe, ucierane ciasto równomiernie rozkładamy w blaszce i cienko posypujemy mąką ziemniaczaną - zapobiegnie to wchłanianiu masy serowej. Na surowe ciasto wylewamy masę serową. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach Celsjusza przez około 50-60 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Kokos powinien być złoto-brązowy. Aby sprawdzić, czy sernik jest upieczony, należy delikatnie potrząsnąć blaszką. Ciasto powinno lekko się poruszać (niczym galaretka), a przy dotyku być miękkie, ale sprężyste. W przeciwnym razie należy je jeszcze dopiec. Gotowy sernik pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia.

Tuż przed podaniem sernik delikatnie polewamy lukrem i dodatkowo posypujemy płatkami kokosowymi oraz zdobimy kostkami kokosowymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/02/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon