Sernik w czekoladowe kropki

Sernik to jedno z ulubionych ciast w mojej rodzinie tuż przed jabłecznikiem babci. Przyznam, że lubię eksperymentować z serem i czasem upiec coś odbiegającego od klasyki. I tak powstał sernik w kropki - przyjaciel (Bodziu pozdrawiam gorąco ;-) ) myślał, że go kupiłam ale po chwili doszedł do wniosku, że to nie jest możliwe w moim wypadku bo przecież omijam cukiernie szerokim łukiem. Skosztował, zastanowił się, zagłębił się w smak i stwierdził.... bardzo dobry serniczek - a w jego ustach to jak uznanie najwyższej klasy cukiernika ;-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na półkruche ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 40 g naturalnego kakao

Na stopnice przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka wraz z cukrem ucieramy do białości a następnie dodajemy do suchych produktów. Do składników dodajemy margarynę i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą kulę.

Ciasto wałkujemy na okrąg o średnicy 24 cm. Płat ciasta oprószamy lekko mąka i zwijamy go na wałek a następnie rozwijamy w blaszce do pieczenia.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg miękkiego sera
  • 1 szklanka cukru ( 250 ml)
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 110 g ciemnej czekolady (o zawartości kakao 70%)
  • 2 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2/ 3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (u mnie 18%)

Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy ją do niewielkiej miseczki którą umieszczamy we wrzącej wodzie i roztapiamy ją.

Ser przekładamy do makutry u ucieramy go do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Do utartego sera dodajemy stopniowo cukier a następnie wbijając po jednym jajku. Dodajemy esencję lub cukier waniliowy, śmietanę i bardzo dokładnie ucieramy składniki. Gdy nasza masa serowa jest już dobrze utarta odlewamy jedną szklankę owej masy sernikowej.

Do odlanego kubka masy serowej stopniowo wlewamy ciemną czekoladę i dokładnie łączymy ze sobą składniki. Czekoladową masę serową wlewamy do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka

Czekoladę łamiemy na drobną kostkę i przekładamy ją do rondelka. Do naczynia z czekoladą dodajemy masło i mleko. Składniki wstawiamy na mały palnik i doprowadzamy do ich połączenia. Podczas roztapiania się składników cały czas je mieszamy. Powstałą polewę ściągamy z palnika.


Dodatkowo:
  • 100 g białej czekolady
  • garść wiśni kandyzowanych

Białą czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Wykonanie:

Na surowy, półkruczy, czekoladowy spód wylewamy równomiernie jasną masę serową a następnie przystawiamy tutkę (z worka cukierniczego) do masy i za pomocą worka cukierniczego wyciskamy porcje czekoladowego ciasta w sernik tworząc kropki. Kropki wyciskamy w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "góra-dół").

Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku by przestygł.

Przestudzony sernik wykładamy z piekarnika, zdejmujemy mu obręcz z tortownicy, przekładamy na talerz, wierzch polewamy polewą czekoladową, zdobimy startą ,białą czekoladą oraz wiśniami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/10/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon