Sernik straciatella z mandarynkami

Mmmmmm...po prostu sama słodycz. Niesamowicie efektowny a zarazem prosty w wykonaniu sernik na zimno z kawałkami czekolady na czekoladowym, biszkoptowym spodzie, z dodatkiem plastrów mandarynek i galaretką. Tylko by człowiek jadł.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.

Okragłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 2 jajka wielkości L
  • 1/2 szklanka maki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki mleka

Do miski przesiewamy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier kryształ - nie przestajemy miksować. Gdy cukier rozpuści się nam już w białkach dodajemy żółtka oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy na jasnozłotą masę. Obroty miksera zmniejszamy do najmniejszych i teraz do masy jajecznej stopniowo dodajemy przesiane mąki. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.

Powstałą surowa masę czekoladową przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Surowy biszkopt pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika i obracamy go go góry dnem (nie ściągamy z niego blaszki).


Składniki na masę serową- straciatella:
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 150 g ciemniej czekolady
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą.

Ciemną czekoladę siekamy na drobne kawałki lub ścieramy ją na tarce o grubych oczkach.

Do miski przekładamy biały ser dodajemy do niego cukier puder oraz mleczko kokosowe. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera. Do powstałej masy wlewamy letnią żelatynę (rozpuszczona) i ponownie wszystko miksujemy. Na sam koniec do masy dodajemy posiekana / startą ciemną czekoladę i jeszcze raz miksujemy.


Dodatkowo:
  • 6 -7 sztuk mandarynek
  • 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym
  • 400 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Mandarynki obieramy ze skórki i kroimy je w plastry.


Wykonanie:

Upieczony, przestudzony, czekoladowy biszkopt umieszczamy na dnie tortownicy w której go piekliśmy (tortownicę uprzednio myjemy i ponownie wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Na wierzch biszkoptu wykładamy masę serową straciatella. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na godzinę w lodówce.

Po upływie godziny ciasto wykładamy z lodówki i na wierzchu masy serowej układamy plastry mandarynek które zalewamy lekko stężałą galaretką. Ciasto ponownie umieszczamy na dwie godziny w lodówce (a najlepiej na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/03/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon