Sernik "rosa"

Ostatnio w mojej kuchni królują wszelakiego rodzaju serniki- tak, tak nie tylko domownicy maja okazje ich skosztować ... :-) . Dziś podsyłam sprawdzony przepis na sernik z niesamowitą rosą, która na naszym serniku już po 30 minutach po upieczeniu pojawiła się na bezie.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę 25 x 40 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej *150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka, całe jajko oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat wielkości naszej blaszki do pieczenia.


Składniki na masę serową:
  • 1, 3 kg zmielonego twarogu
  • 2 surowe jajka
  • 6 surowych żółtek (z jajek wielości L)
  • 1 i 1/4 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (łączna waga 100 g)
  • 3 szklanki mleka (jedna szklanka 250 ml)
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego

Twaróg dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa.

Całe jajka oraz żółtka rozcieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puch (mamy uzyskać jasnozłotą, puszystą masę jajeczną). Do utartej masy jajecznej stopniowo dodajemy przemielony ser, przesiane, suche składnik i całość dokładnie ucieramy tak, aby w masie nie było grudek sera. Wlewamy mleko, olej i jeszcze raz miksujemy, ale na wolnych obrotach.


Składniki na bezę:
  • 6 sztuk białek
  • 1 i 1/4 szklanka drobnego cukru do wypieków

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo (najlepiej dodawać stopniowo 2 łyżki) dodajemy cukier i dokładnie ubijamy.

Uwaga: Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika.


Wykonanie:

Surowe ciasto równomiernie rozkładamy w blaszce i podpiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Na podpieczony spód delikatnie wlewamy masę serową i ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku - pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (piekarnik elektryczny funkcja pieczenia termoobieg). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni i na wierz masy serowej wykładamy bezę, którą zdobimy widelcem- tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze 15 minut (w 150 stopniach Celsjusza). Upieczony sernik pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon