Sernik na zimno z wiśniami

Sezon na wiśnie w pełni dla tego i w wypiekach u mnie ich w bród. Sernik na zimno z wiśniami to moja propozycja na dziś. Polecam, bo naprawdę jest niesamowicie pyszny.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na spód:
  • 200 g herbatników
  • 90 g masła

Masło ucieramy na puch. Herbatniki kruszymy i dodajemy je do masła. Składniki mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję.


Składniki na masę serowo-kremówkową:
  • 250 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 300 g serka białego z wiadra
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder na przemian z białym serem i dokładnie łączymy składniki. Do powstałego kremu dodajemy lekko stężałą żelatynę i jeszcze chwile miksujemy.


Składniki na masę wiśniowo-serową:
  • 250 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 300 g serka białego z wiadra
  • 200 g wydrylowanych wiśni
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia.

Wiśnie miażdżymy za pomocą blendera.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder na przemian z białym serem i dokładnie łączymy składniki. Do powstałego kremu dodajemy lekko stężałą żelatynę oraz zmiażdżone wiśnie i jeszcze chwile miksujemy.


Składniki na galaretkę wiśniową:
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku wiśniowym
  • 250 ml soku z wiśni

Sok z wiśni należy zagotować i rozpuszczamy w nim sypką galaretkę. Galaretkę pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Do ozdoby:
  • 200 g śmietany kremówki do ciast i deserów 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • krążki czekoladowe

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę , dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Ubitą kremówkę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką 69.


Wykonanie:

Masą ciasteczkową wypełniamy spód tortownicy i wkładamy blaszkę do lodówki na godzinę. Następnie na stwardniały spód wylewamy masę serowo-kremówkową i ponownie tortownice umieszczamy w lodówce na około 2 godziny. Gdy masa stężeje równomiernie wykładamy na nią masę serowo-wiśniową. I ponownie tortownica wędruje do lodówki na około 2 godziny. Gdy już masa serowo-wiśniowa stężeje wylewamy galaretkę wiśniową i umieszczamy ciasto na około 2 godziny w lodówce.

Tuż przed podaniem ciasto zdobimy keksami śmietany kremówki oraz płatkami czekoladowymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 26/07/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon