Sernik Krakowski

Poniżej podaje przepis na PRAWDZIWY Sernik Krakowski. Już tłumaczę dlaczego pisze "prawdziwy" - kiedyś usłyszałam od pewnej rodowitej, sędziwej krakowianki iż prawdziwy sernik krakowski nie ma ani grama w serze masła ani innych odmian tłuszczów i, że takich serników już nikt nie piecze a przepis ciężko jest na niego znaleźć. Zawzięłam się i postanowiłam odszukać ten przepis- szukałam w internecie ale tam wszelakie przepisy podawane nawet przez wyśmienitych i znanych cukierników maja w składzie masło.Podpytywałam znajome mi osoby czy nie maja może jakiś przepisów po babciach, prababciach na sernik krakowski ale bez tłuszczu. I już miałam się poddać gdy przypadkiem przeglądając swoje stare książki cukiernicze natrafiłam na owy przepis (niestety autora podać nie mogę i tytułu książki gdyż książka, a raczej jej pozostałości są sędziwego wieku...). I tak na zakurzonych, zapomnianych, przeżółkłych stronach znalazłam przepis na Sernik Krakowski. Sernik jest wspaniały, nic w nim nie trzeba zmieniać i nie bać się jego wykonania.. ja jedynie dodałam trochę suszonej żurawiny...

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na blachę o wymiarach 20 x 30 cm.

Formę wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na spód:
  • 300 g mąki pszennej / tortowej typ 400
  • 2 surowe jaja (rozmiar L)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do niewielkiej miski.

Ochłodzone masło kroimy w kostkę.

W osobnej misce ucieramy jaja z cukrem pudrem na jasnozłotą, gładka masę. Do utartej masy jajecznej dodajemy dodajemy część przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Ochłodzone i pokrojone masło łączymy z pozostałą częścią mąki, którą następnie łączymy z masą jajeczną. Wyrobione ciasto (ma mieć gładką, jednolitą konsystencję) dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3.

Spód prostokątnej blaszki wykładamy większą częścią ciasta i na czas wykonywania masy serowej wkładamy ją do lodówki.

Mniejszy kawałek półkruchego ciasta wałkujemy na grubość 5-10 mm i dzielimy je na paski o szerokości 1 cm.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg białego sera twarogowego półtłustego bez dodatku śmietany (nie z wiaderka najlepiej od babci ze wsi)
  • 250 g cukru pudru *
  • 8 surowych jaj (wielkość L)
  • 24 łyżki miarowe mąki ziemniaczanej **
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 150 g rodzynek sułtańskich

Dodatkowo:
  • słoik 300 g konfitury z wiśni
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek.

Biły ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Ser przekładamy do miski, dodajemy do niego kwaśną śmietanę i surowe żółtka. Składniki łączymy na jednolitą, gładką masę. Następnie dodajemy cukier puder i ziarna wanilii - dokładnie łączymy składniki. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wraz z bakaliami i starannie wyrabiamy składniki.

Białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą pałki drewnianej, stopniowo, powoli łączymy ją z masa serową.

Z lodówki wykładamy blaszkę z surowym ciastem, wylewamy na nie surową masę serową oraz starannie i delikatnie układamy na serze kratkę z pasków z reszty rozwałkowanego ciasta.

Surowy sernik pieczemy w średnio gorącym piekarniku przez około 50 minut (piekłam go w 140 stopniach Celsjusza przez 50 minut- piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia- najlepiej pozostawić go na 24 godziny gdyż nabierze lekkości i puszystości.

Tuż przed podaniem sernik ubieramy odsączona konfiturą z wiśni kładąc owoce w kratkach raz oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.

Smacznego


  • w oryginalnym przepisie powinno być 800 g cukru kryształu ale dotyczy to sera bardzo kwaśnego ** nie mogą być to łyżki kopiate, stołowe a odmierzone za pomocą miarki- odpowiednik jednej łyżki (gdyż łyżka łyżce nie równa)

Wielkanocne Wypieki


Data publikacji: 21/03/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon