Sernik kokosowo- drożdżowy w czekoladowym cieście

Proste w swym wykonaniu ale jak że smaczne czekoladowe, kruche ciasto w którym schowała się niesamowicie pyszna masa serowo-kokosowa. Sernik który zawsze się udaje i zawsze smakuje.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche czekoladowe ciasto:
  • 420 g mąki pszennej / tortowej
  • 3 surowe żółtka (jaja wielość L)
  • 250 g masła / margaryny
  • 1/2 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki naturalnego kakao

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, naturalne kakao wraz cukrem. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera białego
  • 1,5 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 sztuk jaj (wielkość L)
  • 100 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g wiórek kokosowych

Biały ser trzy krotnie mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru.

Do miski przekładamy miękkie masło dodajemy cukier i dokładnie rozcieramy. Do utartego tłuszczu, stopniowo dodajemy przemielony ser- ucieramy. Następnie dodajemy (stopniowo) 6 żółtek, jedno całe jajko, roztarte drożdże oraz mąkę. Składniki dokładnie rozcieramy. Do masy serowej dodajemy wiórki kokosowe oraz ubite na sztywno białka - rozcieramy.


Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i dzielimy na pół. Jedną z połówek ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód blachy. Surowe ciasto podpiekamy przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Na podpieczony spód wykładamy masę serową na wierzch której ścieramy (na tarce, na grubych oczkach) pozostała część ciasta.

Surowy sernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia. Przestudzony sernik wykładamy z blachy.

Tuż przed podaniem każdy kawałek sernika lekko posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/05/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon