Sernik jogurtowy z musem brzoskwiniowym

Lekki sernik z dodatkiem jogurtu naturalnego, białej czekolady i płatków kokosowych. Podany na bardzo kruchym cieście z dodatkiem pysznego, brzoskwiniowego musu. Polecam.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20x27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na półkruche ciasto:
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 1 surowe żółtka
  • 1 całe jajko
  • 125 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
  • 2 łyżki oleju roślinnego/ słonecznikowego / rzepakowego

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtko, całe jajko, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta nawijamy na wałek i rozwijamy je w formie (20x27cm).

Surowe ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę serowo-jogurtową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g płatów kokosowych
  • 200 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy ją do przestygnięci (ale nie zastygnięcia).

Biała czekoladę kroimy w drobną kostkę.

Do miski przekładamy ser biały, jogurt naturalny i cukier puder. Za pomocą miksera dokładnie łączymy składniki. Do powstałej masy wlewamy rozpuszczona żelatynę, płatki kokosowe i białą czekoladę - ponownie miksujemy.


Składniki na mus brzoskwiniowy:
  • 1,5 kg dojrzałych, miękkich brzoskwiń
  • 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • 200 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki.

Brzoskwinie myjemy, osączamy z nadmiaru wody, wycinamy pestki i za pomocą blendera miażdżymy owoce. Zmiażdżone owoce przekładamy do rozpuszczonych galaretek i łączymy dokładnie ze sobą składniki.


Do ozdoby:
  • 50 g płatków kokosowych

Wykonanie:

Czystą formę (20x27cm) wykładamy podwójnym papierem do pieczenia. Na dno przekłądamy upieczone, przestudzone półkruche ciasto. Na ciasto wylewamy masę serowo-jogurtową i rozprowadzamy równomiernie. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki by masa stężała. Następnie wykładamy ciasto z lodówki i wylewamy na nie mus brzoskwiniowy. Ciasto ponownie wkładamy na 3-4 godziny do lodówki (a najlepiej na cała noc). Przed podaniem każdy kawałek ciasta z wierzchu zdobimy płatkami kokosowymi.

Smacznego


Data publikacji: 04/08/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon