Sernik gotowany z musem dyniowym

Otrzymałam przepyszną konfiturę dyniowo-pomarańczową. Była dość płynna, słodka i idealnie łączyła się z serem białym i pieczywem. A, że mam jej w nadmiarze postanowiłam ją wykorzystać do wypieków. Dawno nie robiłam sernika gotowanego dlatego postanowiłam go zrobić a do tego połączyć go z musem na bazie owej konfitury. Polecam poniższy przepis bo wyszło po prostu pysznie i jesiennie po mimo tego śniegu za oknem ;-).

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 25 x 25 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na spód:
  • 350 g kruchego ciasta lub ciastek bez nadzienia
  • 200 g gorzkiej czekolady

Gorzką czekoladę łamiemy w drobne kostki, kawałki i przekładamy je do szklanej, metalowej miski. Miskę z czekoladą umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda się nam nie wlała do czekolady) i mieszając rozpuszczamy czekoladę aż uzyskamy płynną konsystencję.

Suche ciastka przekładamy do woreczka (herbatniki) i za pomocą wałka kruszymy je na pył. Pokruszone ciastka przekładamy do miski.

Do ciastek wlewamy płynną czekoladę i za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Powstała masą wykładamy formę, wyklejając jej dno (najłatwiej jest ugniatać masę w formie tyłem łyżki). Formę wstawić na godzinę do lodówki.


Składniki na masę serową:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu - sera z wiaderka
  • 200 g masła
  • 2 surowe jajka (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki nalewki waniliowej

Do dużego garnka przekładamy masło, garnek układamy na najmniejszym palniku i na małym płomieniu roztapiamy je. Do roztopionego masła dodajemy ser z wiaderka i za pomocą miksera łączymy składniki na jednolitą, gładką masę (cały czas składniki się gotują na najmniejszym palniku) Następnie dodajemy jajka oraz cukier, dokładnie mieszamy (miksujemy) i całość zagotowujemy na małym ogniu żeby się nie przypaliło. Kiedy zacznie bulgotać dodajemy mąkę z budyniem i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika.


Składniki na mus:
  • 600 g konfitury dyniowo-pomarańczowej
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
  • 250 ml wrzącej wody
  • 300 g jogurtu naturalnego

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki i pozostawiamy je do lekkiego (płynnego) stężenia.

Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy do niego konfiturę dyniowo-pomarańczową oraz lekko stężała galaretkę. Za pomocą miksera dokładnie łączymy ze sobą składniki. Miskę z musem wkładamy na 20 minut do lodówki by lekko stężał.


Do ozdoby:
  • 350 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • draże o smaku kakaowym

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Ubitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką numer 63. Worek wkłądamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.


Wykonanie:

Po godzinie wykładamy formę z lodówki i na zastygnięty spód wykładamy lekko ciepła masę serową. Ciasto ponownie wkładamy na 40-50 minut do lodówki by ser się zsiadł. Następnie na ser gotowany równomiernie wykładamy mus dyniowo-pomarańczowy i ponownie formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 60 minut. Tuż przed samym podaniem ciasta kroimy go na kawałki a każdy kawałek z wierzchu, za pomocą worka cukierniczego zdobimy śmietaną kremówką (zdjęcia pomocnicze powyżej) i drażem o smaku kakaowym.

Najlepiej gdy ciasto posiedzi w lodówce 12 godzin (całą noc) zanim go podamy.

Podajemy.

Smacznego


Jesienne słodkości!


Sposób na dynię 2015


Data publikacji: 12/10/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon