Sernik gotowany z kremówką i winogronami

Lekki biszkopt a na nim pyszny sernik gotowany z ziarnami wanilii, do tego lekka, puszysta, kremowa śmietanka, winogrona i galaretka - tak powstała u mnie w kuchni poezja smaków jesieni.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 3 surowe jaja (wielkość L)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.

Białka oddzielamy od żółtek.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do blaszki i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu - sera z wiaderka
  • 200 g masła
  • 2 surowe jajka (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii

Z maski wanilii wyciągamy ziarenka.

Do dużego garnka przekładamy masło, garnek układamy na najmniejszym palniku i na małym płomieniu roztapiamy je. Do roztopionego masła dodajemy ser z wiaderka i za pomocą miksera łączymy składniki na jednolitą, gładką masę (cały czas składniki się gotują na najmniejszym palniku) Następnie dodajemy jajka, ziarna wanilii oraz cukier, dokładnie mieszamy (miksujemy) i całość zagotowujemy na małym ogniu żeby się nie przypaliło. Kiedy zacznie bulgotać dodajemy mąkę z budyniem i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika.

Masę serową należy przygotować dopiero jak będziemy mieć upieczony, przestudzony biszkopt.


Składniki na wkładkę kremówkową:
  • 600 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 2-3 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej do ciast i deserów
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder , lekko stężałą żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Gotową śmietanę umieszczamy w lodówce na czas przygotowywania ciasta.


Dodatkowo:
  • duża paczka biszkoptów
  • 600 g winogron zielonych (użyłam bezpestkowych)
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku agrestowym
  • 800 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki i pozostawiamy je do lekkiego stężenia (ma być lekko płynna).

Owoce myjemy i odsączamy z nadmiaru wody.


Wykonanie:

Blaszkę w której piekliśmy biszkopt ponownie wykładamy (najlepiej podwójnym) papierem do pieczenia. Na jej dnie umieszczamy upieczony, przestudzony biszkopt a na niego równomiernie rozkładamy masę serową-gotowaną. Na masie serowej układamy okrągłe biszkopty. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywcza i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i na okrągłe biszkopty równomiernie rozkładamy ubitą śmietanę kremówkę a na niej winogrona. Winogrona zalewamy lekko stężałą galaretką i ciasto ponownie umieszczamy w lodówce najlepiej na 10-12 godzin (ja pozostawiłam je na noc).

Podajemy.

Smaczanego


Data publikacji: 17/10/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon