Sernik czekoladowy

Na osłodzenie sobie życia polecam bardzo i to bardzo czekoladowy sernik. Jak widać na zdjęciu w tym cieście praktycznie wszystko jest czekoladowe - i spód jest czekoladowy, i ser jest z czekoladą i polewa musi być ... czekoladowa. Kto skusi się na kawałek ?

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Okragłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na spód:
  • 120 g mąki pszennej/tortowej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Mąkę przesiewamy z naturalnym kakao i dodajemy całe jajko, cukier puder oraz masło. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.

Po upłynięciu podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na wielkość blaszki. Surowe ciasto podpiekamy w 170 stopniach Celsjusza przez 8 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Składniki na masę serową:
  • 800 g zmielonego sera( użyłam „Piątnicy” w wiaderku)
  • 300 g masła czekoladowego typu Nutella
  • pół szklanki cukru pudru
  • 100 g śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko

Niewielką ilość (50 g) ciemnej czekolady siekamy czy też ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Czekoladę drobno siekamy, przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy ją).

Do miski miski przekładamy ser z wiadra, dodajemy nutellę, cukier puder, cukier waniliowy i za pomocą miksera składniki ucieramy na gładką masę. Następnie (nie przestajemy miksować) wlewamy śmietanę kremówkę, rozpuszczoną czekoladę i stopniowo jajka (żółtka i całe jajko). Wszystko dokładnie miksujemy. Na sam koniec do surowej masy dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.

Do rondelka wlewamy śmietanę, którą doprowadzamy do zagotowania. Następnie ściągamy ją z palnika i rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę.


Składniki na domową masę marcepanową:
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto
  • barwniki spożywcze - czerwony i zielony

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Gotową masę dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3 i barwimy barwnikami spożywczymi - większą część na czerwono mniejszą na zielono.

Z zabarwionej masy marcepanowej formujemy listki oraz róże (http://ciasteczkowy-potwor.pl/roze-masy-marcepanowej).


Wykonanie:

Z blachy wykładamy podpieczony spód.

Następnie: bierzemy dwa arkusze folii aluminiowej, stawiamy na nich tortownicę i dociskamy folię do boków tortownicy. Ramę tortownicy dobrze spinamy. Na spód wykładamy podpieczony blat ciasta a na niego wylewamy czekoladową masę serową.

Sernik czekoladowy pieczemy w kąpieli wodnej, czyli do większej tortownicy, najlepiej o średnicy 26 cm nalewamy wody około 1/3 wysokości tortownicy i umieszczamy w niej nasze surowe ciasto. Obie tortownice wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 60 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia a następnie umieszczamy go na 12 godziny w lodówce. Tuż przed podaniem sernik z wierzchu polewamy polewą czekoladową i zdobimy marcepanowymi różami.

Smacznego.


Data publikacji: 03/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon