Serduszka korzenne w sweterkach

A o to ciasteczka korzenne. Idealna słodkość która możliwe zagości na Waszych Świątecznych stołach ...

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto z korzeniami:
  • 260 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 duże łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 surowe jajka (wielkość m)

Składniki na lukier pomadkowy:
  • 3 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.

Powstały lukier rozlewamy do dwóch miseczek i jeden z nich barwimy czerwonym barwnikiem spożywczym.


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 400 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.

Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.


Dodatkowo:
  • drobne perełki cukrowe
  • gwiazdki białe cukrowe

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao, korzenie oraz sodę. Do suchych składników dodajemy jajka oraz olej. Z podanych składników zarabiamy jednolite ciasto. Powstałe ciasto wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na płat o grubości 4-5 mm. Z płata wycinamy foremką serduszka, które układamy na blaszce do pieczenia.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Upieczone, przestudzone serduszka lukrujemy czerwonym lukrem i pozostawiamy na kratce by lukier dobrze na nich zastygł. Następnie za pomocą worka cukierniczego dekorujemy słodkości białymi lukrem oraz białymi, cukrowymi ozdobami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon