Rurki z masą chałwową

Rurki z kremem są najpyszniejsze pod słońcem. Niesamowicie lekkie ciasto wypełnione po brzegi masa budyniową którą tym razem urozmaiciłam chałwą.... wyszło pysznie... kto jadł ten wie :-) .

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na około 60 rurek.

Foremki o długości 9 cm.

Foremki na rurki należy natłuścić na przykład margaryną.


Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany 18%

Na stolnicy przesiewamy mąkę. Margarynę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki. Do składników dolewamy kwaśną śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się składników ciasto zawijamy w folie aluminiową i odkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Stolnice podsypujemy mąką. Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 cm x 35 cm. Prostokąt kroimy na 10 pasków. Każdy pasek nakładamy na foremkę ale w taki sposób by podczas zwijania ciasto nachodziło na siebie.

Rozgrzewamy piekarnik.

Nawinięte ciasto na blaszki układamy w niewielkim odstępie na uprzednio przygotowanej blaszce do pieczenia. Surowe rurki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.


Składniki na masę budyniowo -chałwową:
  • 500 g chałwy tureckiej (bez bakalii)
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 150 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 4 duże jaja

Chałwę kruszymy.

Do dużego kubka nalewamy szklankę mleka, wbijamy całe jajka, dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną oraz budyń. Za pomocą rogalki lub też miksera, podane składniki łączymy na jednolitą masę.

W rondlu należy zagotować mleko, cukier i pokruszoną chałwę. Gdy składniki się juz zagotują - rondel ściągamy z palnika i za pomocą blendera miksujemy składniki na jednolitą konsystencje (ma nam powstać lekko brązowy płyn). Ponownie wstawiamy mleko "chałwowe" na palnik i do gotującego się mleka wlewamy surową masę z kubka. Powstały budyń należy gotować na bardzo małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając by nie przywarła do spodu rondla.

Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Aby nie zrobił się kożuch na masie należy przykryć ją folią spożywczą.

Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.

Masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką na kształt szerokiej gwiazdki.


Do ozdoby:
  • 300 g ciemnej czekolady

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, umieszczamy je metalowej miseczce którą umieszczamy w gorącej wodzie i dzięki temu rozpuszczamy czekoladę.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciastka- rurki zdejmujemy z formy i nabijamy je masą a następnie odstawiamy na około 2 godziny do lodówki by masa zrobiła się zimna.

Przed podaniem rurki polewamy ciemną czekoladą.

Smacznego


Data publikacji: 22/04/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon