Rurki z makiem

Rureczki powstały z ciasta półfrancuskiego drożdżowego. A do tego masa makowa z dużą ilością różnorakich bakalii. Na domiar tego wszystkiego lukier i czekolada. Polecam.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 3 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 40 g świeżych drożdży
  • 12 łyżek mleka
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny lub masła
  • szczypta soli

Masa makowa:
  • 500 g suchego maku
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g miodu płynnego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 surowych białek
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki z pomarańczy
  • 1 kieliszek rumu

Suchy mak należy zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak należy odsączyć od wody i zmielić (w maszynce do mięsa)na drobnym sitku trzy razy.

Do rondla wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały palnik. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop. Gdy syrop będzie już gotowy dodajemy do niego miód i jeszcze chwile gotujemy (składniki maja się dobrze połączyć).

Na patelnie przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.

Białka przekładamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę.

Ubitą pianę dodajemy do zimnego , przesmażonego maku i dokładnie łączymy.


Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje. Powstały lukier wylać na ciasto.


Polewa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 7-8 łyżek mleka

Czekoladę łamiemy na drobną kostkę. Połamaną czekoladę przekładamy do małego rondelka i dodajemy do niego mleko. Rondelek umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do połączenia składników. Powstałą polewę ściągamy z palnika.


Wykonanie:

Mleko podgrzewamy. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dajemy rozdrobnione drożdże i cukier. Całość łączymy na jednolitą masę. Zaczyn przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Mąkę przesiewamy na stolnice i dodajemy do niego zimy tłuszcz, żółtka i szczyptę soli. Składniki siekamy nożem. Do lekko rozdrobnionych (nożem) składników dodajemy zaczyn. Ciasto należy wyrobić na kule ale używając przy tym tylko noża !!!!!. Ciasto siekamy tak długo aż utworzy się nam kula ( mi to zajęło około 15 minut). Następnie parę razy - 3-4 obtaczamy je. Ciasto przekładamy do woreczka śniadaniowego i szczelnie zawiązujemy. Następnie do wysokiego naczynia wlewamy zimną wodę. Do wody wrzucamy ciasto. Ciasto powinno osiąść na dnie naczynia. Garnek z wodą i ciastem odstawiamy na 3-4 godziny w bardzo zimne miejsce. Po upływie tego czasu ciasto powinno pływać na wodzie.

Ciasto wyciągamy z naczynia , rozwiązujemy i przekładamy na wcześniej oprószona mąką stolnicę.

Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Rozwałkowany płat ciasta dzielimy na mniejsze prostokąty o wymiarach 15 cm x 5 cm. Na każdy prostokąt nakładamy - na dłuższym boku i do tego przy samym jego kraju (zdjęcie poniżej)- po dwie - trzy łyżeczki masy makowej. Następnie zawijamy go w rulonik. Rulony układamy w 5 cm odstępach na blaszce do pieczenia. Rurki smarujemy mlekiem.

Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu przekładamy ciastka do przestygnięcia.

Zimne rurki polewamy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia. Zastygnięty lukier polewamy dodatkowo czekoladą.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/12/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon