Rurki z kremem

Warto zrobić nie tylko rurki z bitą śmietaną ale też z kremem według mnie są smaczniejsze. O to troszkę inny przepis na ciasto do rurek i na masę którą szybko się robi.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na około 60 rurek.

Foremki o długości 9 cm.

Foremki na rurki należy natłuścić na przykład margaryną.


Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka (250ml) kwaśnej śmietany 18%

Na stolnicy przesiewamy mąkę. Margarynę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki. Do składników dolewamy kwaśną śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się składników ciasto zawijamy w folie aluminiową i odkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Stolnice podsypujemy mąką. Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 cm x 35 cm. Prostokąt kroimy na 10 pasków. Każdy pasek nakładamy na foremkę ale w taki sposób by podczas zwijania ciasto nachodziło na siebie.

Rozgrzewamy piekarnik.

Nawinięte ciasto na blaszki układamy w niewielkim odstępie na uprzednio przygotowanej blaszce do pieczenia. Surowe rurki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.


Składniki na masę:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 150 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 4 duże jaja
  • 1/2 szklanki likieru amaretto

Do dużego kubka nalewamy szklankę mleka, wbijamy całe jajka, dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną oraz budyń. Za pomocą rogalki lub też miksera, podane składniki łączymy na jednolitą masę.

W rondlu należy zagotować mleko, cukier oraz masło. Do gotującego się mleka wlewamy surową masę. Powstała masę śmietanową należy gotować na bardzo małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając by nie przywarła do spodu rondla.

Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Aby nie zrobił się kożuch na masie należy przykryć ją folią spożywczą.

W makutrze rozcieramy na puch masło i do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Składniki dokładnie rozcieramy. Do gotowej masy dodajemy likier i jeszcze chwile rozcieramy. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Do ozdoby:
  • 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.

Zimne ciastka - rurki nabijamy masą a następnie odstawiamy na około 2 godziny do lodówki by masa zrobiła się zimna.

Przed podaniem rurki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 03/06/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon