Rurki- wakacyjne kraby

Dziecięca wyobraźnia nie zna granic i tak na życzenie Syna mego ulepiliśmy, upiekliśmy i przygotowaliśmy kraby. W kuchni da się wszystko wyczarować tylko wyobraźnia nas ogranicza - nas dorosłych boo dzieciaków nie :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na około 45 rurek.

Foremki o długości 9 cm.

Foremki na rurki należy natłuścić na przykład margaryną.


Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany 18%

Na stolnicy przesiewamy mąkę. Margarynę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki. Do składników dolewamy kwaśną śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się składników ciasto zawijamy w folie aluminiową i odkładamy do lodówki na około 2 godziny.


Składniki na masę budyniową:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 150 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 4 duże jaja

Do dużego kubka nalewamy szklankę mleka, wbijamy całe jajka, dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną oraz budyń. Za pomocą rogalki lub też miksera, podane składniki łączymy na jednolitą masę.

W rondlu należy zagotować mleko, cukier oraz masło. Do gotującego się mleka wlewamy surową masę. Powstała masę śmietanową należy gotować na bardzo małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając by nie przywarła do spodu rondla.

Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Aby nie zrobił się kożuch na masie należy przykryć ją folią spożywczą.

W makutrze rozcieramy na puch masło i do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Składniki dokładnie rozcieramy. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
  • 2 białe pisaki spożywcze cukrowe/lukrowe
  • 1 czarny pisak spożywczy cukrowy/ lukrowy

Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy barwnik spożywczy i lekko podbijamy składniki.


Wykonanie:

Po 2 godzinach ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i dzielimy na 6 równych części. Szóstą część ciasta odkładamy na bok gdyż posłuży nam ono do uformowania szczypców i oczów.

Stolnice podsypujemy mąką. Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 cm x 35 cm. Prostokąt kroimy na 10 pasków. Każdy pasek nakładamy na foremkę ale w taki sposób by podczas zwijania ciasto nachodziło na siebie.

Z szóstej części ciasta lepimy kulki i umieszczamy na rurkach - będą to oczy krabów - zdjęcia pomocnicze powyżej. Na szczypce formujemy wałeczki, które należy przeciąć nożyczkami w połowie i przykleić po bokach - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak przygotowane rureczki smarujemy rozbełtanym jajkiem zabarwionym na czerwono.

Rozgrzewamy piekarnik.

Nawinięte ciasto na blaszki układamy w niewielkim odstępie na uprzednio przygotowanej blaszce do pieczenia. Surowe rurki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.

Upieczone, przestudzone ciastka- rurki kraby zdejmujemy z formy, nabijamy je masą, ich gałki oczne zdobimy białym i czarnym pisakiem lukrowym, cukrowym a następnie odstawiamy na około 2 godziny do lodówki by masa zrobiła się zimna.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/06/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon