Róże karnawałowe z dżemem różanym

Tym razem odsłona numer II róż karnawałowych z dodatkiem marmolady różanej. Oczywiście przepis na ciasto inne od pozostałych bo nie miała bym frajdy z testowania przepisów.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki na ciasto faworkowe:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 20 g masła
  • 5 żółtek (z jajek wielkości L)
  • 3 łyżki wódki

Do ozdoby:
  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • 100 g marmolady różanej ( powideł wymieszanych z utartą różą)

Marmoladę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą, małą końcówką.


Do smażenia:
  • 0,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu

Tłuszcz przelewamy/ przekładamy do rondla.


Wykonanie:

Do wykonania róż karnawałowych, pięciolistnych będziemy potrzebować pięć różnych wielkości, okręgów - ja użyłam dużego i do tego szerokiego kieliszka do wina, półlitrowej szklanki do piwa, kieliszka do czerwonego wina, kieliszka do wina białego ( wina musującego) oraz kieliszka do wódki.

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej tłuszcz, żółtka oraz alkohol. Składniki chwilę siekamy nożem a następnie zarabiamy ciasto dłońmi, tak gęste, aby przy wałkowaniu jak najmniej trzeba było podsypywać je mąką. Gdy już wszystkie produkty połączą się nam na jednolitą masę wybijamy ciasto wałkiem przez 15 minut - dzięki temu będzie elastyczne i dobrze napowietrzone (uderzamy wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, następnie zwijamy i znów zbijamy wałkiem). Taka czynność - bicie ciasta- spowoduje , że nasze ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków. Ciasto dzielimy na części. Każdą część (osobno) wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na płat ciasta o grubości nie większej niż 2 mm. Z płatu ciasta wycinamy różnej wielkości okręgi (w tej samej ilości). Każdy krążek nacinamy nożem w czterech miejscach - zdjęcie pomocnicze powyżej- ale tak by nie przeciąć środka okręgów. Następnie układamy krążek jeden na drugim , zaczynając od największego i kończąc na najmniejszym - zdjęcia pomocnicze powyżej. Bardzo mocno naciskamy palcem w środku dzięki czemu krążki się zlepią.

Do głębokiego garnka (nie koniecznie bardzo szerokiego) przekładamy tłuszcz i naczynie z nim kładziemy na średnik palniku. Olej doprowadzamy do zagrzania (robimy próbę- wrzucamy mały skrawek surowego ciasta do tłuszczu , jak jest dobrze nagrzany to ciasto wypłynie nam szybko na powierzchnie i ładnie zacznie się smażyć). W gorącym tłuszczu smażymy obustronnie surowe kwiaty - najlepiej do tłuszczu wrzucić róże najmniejszym krążkiem do dołu. Upieczone na ciemno złoty kolor róże wykładamy łyżką cedzakową i osączamy je na kuchennym ręczniku papierowym.

Przed podaniem w każdą różę , w jej środek wyciskamy sporą porcję powideł różanych i mocno lub lekko, oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/01/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon