Różane babeczki

A może ślub w plenerze, pośród kwitnących drzew, krzewów kolorowych róż, przy śpiewie ptaków...? A co na deser? - delikatna różana babeczka na delikatnym czekoladowym spodzie z nutą truskawek jako niesamowity afrodyzjak...? No dobra ale jak zaplanować takie wesele? - ja z wypiekami Wam pomogę a w przygotowaniach westwing.pl.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy sreberkiem.


Składniki na spód:
  • 200 g suchych ciastek bez nadzienia (np. biszkoptów, herbatników itp.)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mleka

Do niewielkiego rondelka przekładamy masło, drobno połamaną ciemną czekoladę oraz mleko. Rondelek umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym płomieniu rozpuszczamy i dokładnie łączymy składniki. Powstały płyn ściągamy z palnika.

Ciastka przekładamy do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka miażdżymy je na pył. Zmiażdżone ciastka przesypujemy do miski do której dodajemy wiórki kokosowe oraz powstały płyn z rondelka. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą łyżki drewnianej. Powstała masę rozkładamy na płat o grubości 4-5 mm. Z powstałego płatu za pomocą kieliszka do czerwonego wina wycinamy 12 okręgów, które za pomocą noża przekąłdamy na papier do pieczenia. Czekoladowe okręgi wkładamy do lodówki na 1-2 godzin by stwardniały.


Składniki na truskawkową galaretkę:
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku truskawkowym
  • 200 g wrzącej wody
  • 200 g truskawkowego dżemu

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę. Do powstałego płynu dodajemy dżem truskawkowy. Dokładnie łączymy składniki.

Galaretkę truskawkową rozlewamy, po równo do 12 foremek silikonowych na tartaletki (lub też do blaszki prostokątnej). Foremki umieszczamy w lodówce by galaretka nam zastygła.

Następnie zastygnięta galaretkę wykładamy z lodówki, wyciągamy ją z foremek silikonowych i za pomocą kieliszka (trochę mniejszego w średnicy niż ten którym wycinaliśmy czekoladowe spody) wycinamy okręgi.


Składniki na mus śmietanowo - serowy:
  • 300 ml śmietany kremówki 30-35% do ciast i deserów
  • 700 g kremowego, białego sera z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywcza i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia (żelatyna ma być płynna).

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Następnie do śmietany przekładamy stopniowo cukier puder wraz z białym serem z wiaderka. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do gotowej masy dodajemy lekko stężałą żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy składniku.

Gotową masę śmietanowo - serową rozlewamy do wcześniej przygotowanej foremki na muffiny - zdjęci pomocnicze powyżej.

Formę wkładamy do lodówki na 3 godziny by masa nam dobrze stężała.


Dodatkowo:
  • 200 g płatków kokosowych
  • 12 sztuk kandyzowanej wiśni

Wykonanie:

Wykładamy z lodówki formę na muffiny ze stężałą masą śmietanowo - serową. Z powstałego musu ściągamy sreberko.

Również wyciągamy lekko zastygnięte spody czekoladowe na które kładziemy truskawkową galaretkę a na niej masę - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Wierzch masy zdobimy wiśnią kandyzowaną a w oków niej układamy płatki kokosowe tak by tworzyły płatki róż.

Tak przygotowane babeczki wkładamy jeszcze na godzinę do lodówki by warstwy się nam ze sobą skleiły.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/06/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon