Rosyjskie pierożki

Pycha, po prostu pycha. Idealne na przekąskę czy to na wycieczce czy też na domówce. Każdemu zasmakują i dużemu i małemu. Polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2 - 3 blachy do pieczenia.

Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej / tortowej
  • 180 g śmietany 18%
  • 80 g maślanki naturalnej
  • 180 g oleju roślinnego/ słonecznikowego/ rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli

Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy sól, śmietanę, jogurt naturalny oraz olej. Z podanych składników zarabiamy gładkie, jednolite, elastyczne ciasto.


Składniki na farsz:
  • 3 nogi z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 300 g pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Marchew, pieczarki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na niezaduże kawałki. Do garnka wkładamy surowe, oczyszczone nogi z kurczaka, obrane warzywa umieszczamy w osolonej wodzie i gotujemy aż mięso będzie zdatne do jedzenia a warzywa miękkie. Ugotowane warzywa i mięso wyciągamy z wywaru. Mięso oddzielamy od kości. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 2 -3 łyżki mleka
  • suchy mak

Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i lekko podbijamy składniki.


Wykonanie:

Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na placki o grubości 3 mm, z których szklanką wycinamy koła. Na okręgi nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy boki. Surowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia. Z wierzchu smarujemy je rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem.

Pierożki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Podajemy i na gorąco i na zimno.

Smacznego


Data publikacji: 16/06/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon