Rolada "Żyrafa"

"To Żyrafa- fa fa fa fa, wysoka jest jak szafa... to Żyrafa- fa fa fa fa (...)"

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 60 x 40 cm.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek (wielkość M)
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 150 g cukru kryształu
  • 2 kopiate łyżki gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier kryształ. Miksujemy do powstania jednolitej, złotej masy. W drugiej misce ubijamy pianę ze szczyptą soli na sztywno. Uważamy przy tym żeby nie przebić piany. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i powoli, stopniowo wlewamy ubite żółtka z cukrem. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy (!!!) łyżką drewnianą.Do rękawa cukierniczego odkładamy 6 łyżek masy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy jasne ciasto tworząc biały szkielet- zdjęcia pomocnicze powyżej. Blachę z surowym szkieletem wstawiamy na 3 minuty do piekarnika i pieczemy go w 180 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

W między czasie do pozostałej jasnej masy dodajemy gorzkie kakao i delikatnie łączymy składniki. Surową czekoladową masę rozlewamy na podpieczony szkielet i delikatnie wyrównujemy. Surowe ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy na wałek drewniany w rulon krótszą stroną - zdjęcia pomocnicze powyżej.


Składniki na masę śmietanową:
  • 400 g śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/5 szklanki wrzącej wody
  • 2-3 łyżki cukru pudru

W niewielkiej ilości wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę spożywczą. Rozpuszczoną żelatynę pozostawiamy do przestudzenia ale nie stężenia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz przestudzoną żelatynę spożywczą i dokładnie łączymy składniki ze sobą.


Dodatkowo:
  • 2 - 3 w miarę proste banany

Wykonanie:

Rozwijamy biszkopt. Umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, smarujemy równomiernie śmietaną i na jego dłuższym boku, zaraz przy jego brzegu układamy, jeden koło drugiego -kawałki bananów - zdjęcia pomocnicze powyżej. Biszkopt z farszem zwijamy zaczynając od krótszego boku. Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z masą. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.

Podajemy.

Smacznego


Jesienne słodkości!


Data publikacji: 03/10/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon