Rolada z masą orzechowo - grysikową

Jesień zagościła już w niejednym sadzie -u moich rodziców i teściów ją widać jak nic - orzechów jest w bród i można je zjadać wręcz garściami... jak najemy się już świeżych to połączcie je tak jak Ja z jak że zdrową kaszą manną, lekkim biszkoptem i śmietaną kremówką. I wyjdzie Wam pysznie, jesiennie, kolorowo....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 60 x 40 cm.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek (wielkość M)
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 2 kopiate łyżki gorzkiego kakao
  • 150 g cukru kryształu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę pszenną, gorzkie kakao i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier kryształ. Miksujemy do powstania jednolitej, złotej masy. W drugiej misce ubijamy pianę ze szczyptą soli na sztywno. Uważamy przy tym żeby nie przebić piany. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i powoli, stopniowo wlewamy ubite żółtka z cukrem. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy (!!!) łyżką drewnianą. Po połączeniu się wszystkich składników masę przelewamy do blachy.

Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).

Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon krótszą stroną.


Składniki na masę orzechowo - grysikową :
  • 50 g kaszy manny "grysiku" (użyłam kaszy ekspresowej)
  • 125 ml mleka
  • 100 g orzechów włoskich zmielonych
  • 150 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek wódki/ spirytusu / rumu

Mleko wlewamy do rondla, dosypujemy do niego kasze mannę. Składniki kładziemy na najmniejszym palniku i gotujemy je przez 5 -7 minut. Następnie dodajemy zmielone orzechy i dokładnie łączymy składniki. Powstała masę ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder - ucieramy. Nie przestajemy ucierać - stopniowo dodajemy zimną kaszę mannę. Do powstałej masy wlewamy alkohol - rozcieramy.

Powstała masę wkładamy do lodówki by lekko stwardniała.


Do ozdoby:
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru pudru

Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ja na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy składniki.

Ubitą śmietanę kremówkę na czas przygotowywania ciasta umieszczamy w lodówce.


Dodatkowo:

*120 g wiśni kandyzowanych


Wykonanie:

Rozwijamy biszkopt. Umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, smarujemy masą orzechowo-grysikową i na jego dłuższym boku, zaraz przy jego brzegu układamy, jedną koło drugiej -wiśnie kandyzowane - zdjęcia pomocnicze powyżej. Biszkopt z farszem zwijamy zaczynając od boku na którym ułożyliśmy wiśnie. Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z masą. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z papieru i smarujemy jego wierzch śmietaną kremówką - zdjęcia pomocnicze powyżej. Roladę ponownie schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/09/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon