Rolada z kremówką i galaretką

Pyszna, lekka rolada która swoim wyglądem cieszy oczy a smakiem - podniebienie. W jej składzie odnajdziemy dżem truskawkowy i galaretkę a wszystko to w puszystej śmietanie kremówce.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Blacha o wymiarach 36 cm x 20 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik włączamy od nagrzania.


Przepis na biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 3 duże łyżki cukru pudru
  • 2 duże kopiate łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 duże kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier puder. Miksujemy do powstania jednolitej, złotej masy. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. W drugiej misce ubijamy pianę ze szczyptą soli na sztywno. Uważamy przy tym żeby nie przebić piany. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i powoli, stopniowo wlewamy ubite żółtka z cukrem. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy (!!!) łyżką drewnianą. Po połączeniu się wszystkich składników masę przelewamy do blachy.

Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut (złoty kolor).

Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon dłuższą stroną.


Masa:
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 200 ml zimnej śmietanki kremówki 30% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • jedna galaretka truskawkowa
  • 200ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody

Blachę prostokątną o wymiarach 20 cm x 27 cm wykładamy folią spożywczą.

W 200 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę. Przestudzoną galaretkę przelewamy do blachy i wkładamy do lodówki żeby stężała. Po stężeniu wykładamy ją razem z folią z blachy i kroimy na paski o szerokości 2 cm.

Do miski wlewamy zimna kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy. Wlewamy rozpuszczoną , letnią żelatynę i łączymy składniki ze sobą. Masę odstawiamy na 15 minut do lodówki żeby lekko stężała.


Wykonanie:

Rozwijamy biszkopt. Umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia i smarujemy 3 łyżkami dżemu truskawkowego na który wykładamy masę z kremówki. Na dłuższym boku biszkoptu układamy paski galaretki. Biszkopt z farszem zwijamy zaczynając od boku na którym ułożyliśmy galaretkę. Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z kremówką. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.


Do ozdobienia:
  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej gorzkiej
  • 2 garści płatków migdałowych

Czekoladę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej żeby się roztopiła. Roladę wyciągamy z lodówki i polewamy ją czekoladą a następnie posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon