Rolada z białek

Ciasto tej rolady wykonane jest z samych białek, masa to pyszna śmietana kremówka z białą czekoladą , pokruszonymi orzechami nerkowca i odrobiną wiórek kokosowych. To ciasto jest słodkie, pyszne a zarazem delikatne.

Ocena: Rate Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Blaszka prostokątna o wymiarach 20 cm x 40 cm.

Blaszkę prostokątną należy wyłożyć papierem do pieczenia.


Składniki na ciasto:
  • 1/2 szklanki białek (około 5 białek)
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/4 szklanki stopionej , zimnej margaryny ( 50 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitych białek , stopniowo dodajemy cukier i łączymy ze sobą składniki. Obroty miksera zmniejszamy do najniższych. Nie przestajemy ubijać - do białek powoli wlewamy zimną margarynę, dodajemy mak a następnie mąkę i proszek.

Powstałą masę przelewamy do formy. Ciasto pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez około 20 minut - do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto, za pomocą czystej ścierki zwijamy, dłuższą stroną w rulon i odstawiamy do przestygnięcia.


Masa:
  • 300 ml śmietanki kremówki do ciast i deserów 30 %
  • 80 g białej czekolady
  • 1 /4 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanki wiórek kokosowych

Białą czekoladę kroimy bardzo drobno i przekładamy ją do szklanej lub metalowej miski. Do rondla nalewamy gorącej wody i umieszczamy w niej naczynie szklane z czekoladą. Rozpuszczamy czekoladę tak by była płynna.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy roztopioną czekoladę oraz zmielone orzechy i wiórki kokosowe. Składniki łączymy ze sobą.


Dodatkowo:
  • 120 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki do ciast i deserów 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki zmielonych orzechów nerkowca

100 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Natomiast 20 g białej czekolady ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. W misce łączymy ze sobą białą startą czekoladę , orzechy nerkowca i wiórki kokosowe.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej łyżkę cukru pudru. Łączymy ze sobą składniki. Ubitą kremówkę przekładamy do rękawa cukierniczego, który wkładamy do lodówki.


Wykonanie:

Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia. Nakładamy na nie masę. Za pomocą papieru do pieczenia ciasto zwijamy w rulon. Zwinięte a zarazem zapakowane w papier do pieczenia, ciasto wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki i rozwijamy je z papieru. Ciasto smarujemy roztopioną białą czekoladą i posypujemy bakaliami. Na sam koniec, za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy je śmietaną kremówką.

Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego.


Data publikacji: 16/02/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon