Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem

Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez ryby- proponuję podać łososia otulonego w delikatnym serku z ziołami i cieście ze szpinaku.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 50 x 40 cm.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto szpinakowe:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 surowe jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zmrożony szpinak- przesmażamy wszystkie składniki ze sobą około 5 minut. Ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno.

Żółtka rozcieramy na jasnozłotą masę, dodajemy do nich mąkę - rozcieramy. Następnie przesmażony zimny szpinak- ucieramy. Do masy dodajemy białka ubite na sztywno i delikatnie łączymy ze sobą.

Powstałą masę przekładamy na wcześniej przygotowaną formę i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczony biszkopt szpinakowy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia - nie zwijamy w rulon.


Składniki na nadzienie:
  • 350 g serka śmietanowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mieszaniny domowych ziół
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 400 g płatów łososia wędzonego

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestudzenia.

Do serka śmietanowego dodajemy sól, zioła i zimną żelatynę -chwilę miksujemy.


Wykonanie:

Upieczony, przestudzony biszkopt szpinakowy umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, smarujemy go serkiem na który wykładamy plastry łososia- zdjęcia pomocnicze powyżej. Biszkopt z farszem zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z masą. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 3 godziny (ja zostawiłam na cała noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon