Rolada malinowa

Pyszne, lekkie i do tego biszkoptowe ciasto , które ma w sobie więcej białek niż żółtek, zwinięte w rulon. A w środku masa na bazie malin ogrodowych. Polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 30 x 40 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem biszkoptu średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 7 białek
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę pszenną / tortową z proszkiem do pieczenia.

Do osobnej miski wlewamy białka i dodajemy do nich szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywną pianę. Uważamy przy tym żeby nie przebić piany. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i powoli, stopniowo dodajemy cukier puder- ubite. Gdy już połączymy cukier z białkami dodajemy żółtka - miksujemy składniki na jednolitą , gładką masę. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy (!!!) łyżką drewnianą. Po połączeniu się wszystkich składników masę przelewamy do blachy.

Biszkopt pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 17 minut (złoty kolor).

Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon dłuższą stroną. Tak przygotowany biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę z owocami:
  • 1 duży budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym ( 1 x 60 g)
  • 300 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki świeżych malin ( ewentualnie rozmrożonych)

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 200 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy owoce i dokładnie je rozcieramy.

Masę na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.


Dodatkowo:
  • 3 szklanki mrożonych malin
  • 1 opakowanie galaretki o smaku malinowym / truskawkowym
  • 3/4 szklanki gorącej wody

W niecałej szklance gorącej wody rozpuszczamy sypką galaretkę , a następnie pozostawiamy ją do przestygnięcia (ale nie stężenia).


Wykonanie:

Zimny, upieczony biszkopt rozwijamy. Umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia i smarujemy go masą malinową ( zużywamy tylko 3/4 masy) . Biszkopt z farszem zwijamy.

Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z musem. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 2 - 3 godziny (albo i cała noc).

Po upływie podanego czasu roladę wykładamy z lodówki, rozwijamy z papieru do pieczenia. Ciasto z zewnątrz smarujemy pozostałą częścią masy malinowej ( około 1/4 masy).
Na posmarowana roladę wykładamy mrożone maliny , które rozpuszczoną w wodzie , zimną galaretką.

Tak przygotowane ciasto wkładamy jeszcze na 1 godzinę do lodówki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/10/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon