Rolada kiwi

Słysząc piękną, prawdziwą i z uszczypliwym (dla Pań) tekstem piosenkę Pani Maryli Rodowicz "Ech Mała" postanowiłam poszaleć i połączyć wszystko co uwielbiam ... kiwi, masę na maśle, kremówkę, biszkopt, pistację i cudowny domowy marcepan ... Końcowy efekt był jak końcowy tekst piosenki cytuje:

"Ech mała, poszalej (...) Coś zapal i nalej (....) Baw się wreszcie zapałkami Niech cię sparzy żar Nie siedź w domu wieczorami kiedy kusi bal Ech mała, poszalej Garściami bierz co chcesz

Takie życie mała Takie jest ".

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na formę półokrągłą o wymiarach 10x 27 cm.

Blaszkę prostokątną o wymiarach 30x40 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Formę półokrągłą o wymiarach 10x27 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka- miksujemy. Gdy uzyskamy jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.

Złotą masę przekładamy do formy (30 x 40 cm) i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika i zaczynając od węższej strony biszkoptu umieszczamy go w półokrągłej blaszce, nadmiar biszkoptu odcinamy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę kiwi:
  • 125 ml owocu płynnego (soku kiwi)
  • 1 opakowanie sypkiego kisielu (np. o smaku jabłkowym, kaktusowym)
  • 25 g cukru kryształu
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 3 duże owoce kiwi
  • 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki wody

Owoce kiwi obieramy ze skórki kroimy w niewielkie kostki.

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy do niej sok z połowy cytryny a następnie dodajemy pokrojone w kostkę owoce kiwi. Rondel umieszczamy na najmniejszym palniku i na małym płomieniu gotujemy składniki do momentu aż płyn (prawie całkowicie) nam odparuje.

Do drugiego rondelka wlewamy sok i dodajemy do niego cukier kryształ. Rondelek wstawiamy na mały ogień. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się płynu dodajemy kisiel. Mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Powstały kisiel gotujemy jeszcze 2-3 minuty a następnie ściągamy z palnika. Kisiel przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy/ miksujemy na puch.. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny kisiel. Ucieramy. Gdy uzyskamy już jednolitą masę przekładamy do niej przegotowane owoce kiwi i delikatnie łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 250 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżki posiekanych pistacji
  • 100 g marcepanu
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka owoców Goji
  • 150 g herbatników

Masę marcepanową barwimy kilkoma kryształkami barwnika spożywczego. Powstała czerwoną masę marcepanową wałkujemy na grubość 2-3 mm po między dwoma płatami papieru do pieczenia. Za pomocą foremki (karbowany półksiężyc) wycinamy karbowane półksiężyce. Na brzegu każdego półksiężyca układamy owoc Goji i zwijamy w rulonik - zdjęcia powyżej. I mamy już kwiaty :-) .

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i za pomocą miksera ubijamy ją na sztywną. Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder - składniki dokładnie łączymy ze sobą.


Wykonanie:

Gdy nasz biszkopt, umieszczony w półokrągłej blaszce przestygł, w 2/3 wysokości blaszki napełniamy go masą kiwi. Na wierzch zielonej masy, równomiernie rozkładamy (po same brzegi biszkopta) herbatniki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Gdy masa kiwi dobrze już zastygła , ciasto wyciągamy z formy na talerz. Następnie zdobimy je z wierzchu śmietaną kremówką, oprószamy posiekanymi pistacjami a jej grzbiet zdobimy czerwonymi, marcepanowymi kwiatami

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/01/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon