Rolada czekoladowa

Ostatnio prym u mnie wiodą rolady - tym razem czekoladowa gdyż postanowiłam sobie zrobić tydzień czekoladowy.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 60 x 40 cm.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek (wielkość M)
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 2 kopiate łyżki gorzkiego kakao
  • 150 g cukru kryształu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę pszenną, gorzkie kakao i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier kryształ. Miksujemy do powstania jednolitej, złotej masy. W drugiej misce ubijamy pianę ze szczyptą soli na sztywno. Uważamy przy tym żeby nie przebić piany. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i powoli, stopniowo wlewamy ubite żółtka z cukrem. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy (!!!) łyżką drewnianą. Po połączeniu się wszystkich składników masę przelewamy do blachy.

Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).

Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon krótszą stroną.


Składniki na masę czekoladową:
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g kremu czekoladowego
  • 2-3 łyżki alkoholu

Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy krem czekoladowy oraz 2-3 łyżki alkoholu i dokładnie rozcieramy składniki.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałki.

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier , połamaną czekoladę i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika i pozostawiamy ją do schłodzenia, ale nie zastygnięcia.


Dodatkowo:
  • 200 g draży o smaku kakaowym
  • gęste powidła śliwkowe
  • 150 g białej czekolady
  • 60 g małych, ryżowych kulek w białej czekoladzie

Jasną czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Wykonanie:

Rozwijamy biszkopt. Umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, smarujemy gęstymi powidłami na które równomiernie rozkładamy masę czekoladową. Biszkopt z farszem zwijamy zaczynając od krótszego boku. Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z masą. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z papieru i polewamy ją z wierzchu grubą warstwą polewy czekoladowej na którą zdobimy staryą białą czekoladą, drażami o smaku kakaowym oraz białymi, ryżowymi kuleczkami - zdjęcia pomocnicze powyżej. Roladę ponownie schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/10/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon