Rolada czarno - biała

To ciasto jest idealne dla osób które nie posiadają piekarnika. Kokos połączony z herbatnikami i kakaem tworzy niespotykaną kompozycję smaku.

Ocena: Rate Rate Rate Rate2 Rate2
1 5

Przepis na ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 150 g herbatników
  • 2 łyżki likieru kokosowego ( nie koniecznie)

Wykonanie:

W misce umieszczamy miękkie masło, margarynę oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Produkty należy ze sobą zmiksować na puszystą masę. Następnie dodajemy do powstałej masy wiórki kokosowe, sok z cytryny oraz likier kokosowy. Jeszcze raz wszystko miksujemy ze sobą w celu połączenia się składników. Powstałą masę wkładamy na godzinę do lodówki.

Herbatniki przekładamy do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka rozdrabniamy je. Po podrobieniu przesypujemy je do miski do której dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao oraz letnią wodę. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy ze sobą składniki.

Na folii aluminiowej rozkładamy powstałą masę z herbatników na grubość około 2-3 mm. W taki sposób by utworzyła prostokąt. Wyciągamy z lodówki masę kokosową i równomiernie rozkładamy ją na podstawie herbatnikowej. Zwilżamy ręce wodą i delikatnie zwijamy roladę zaczynając od dłuższej strony prostokąta. Po zwinięciu ciasta w rulon owijamy go folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2 godziny by stwardniało.

Po upłynięciu czasu kroimy w plastry i podajemy.

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon