Rolada borówkowa

Dziś podaję pyszne biszkoptowe ciasto które otula jagodową masę, z dodatkiem kremówki, bezy i świeżych jagód leśnych.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Blacha o wymiarach 36 cm x 20 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik włączamy od nagrzania.


Przepis na biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 duże kopiate łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 3 duże kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier puder. Miksujemy do powstania jednolitej, złotej masy. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. W drugiej misce ubijamy pianę ze szczyptą soli na sztywno. Uważamy przy tym żeby nie przebić piany. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i powoli, stopniowo wlewamy ubite żółtka z cukrem. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy (!!!) łyżką drewnianą. Po połączeniu się wszystkich składników masę przelewamy do blachy.

Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut (złoty kolor) (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).

Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon dłuższą stroną.


Składniki na masę jagodową:
  • 250 g dżemu borówkowego
  • 150 g miękkiego masła

Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy dżem jagodowy i dokładnie rozcieramy składniki.


Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g białych bez
  • 100 g jagód leśnych lub borówek amerykańskich

Jagody myjemy i suszymy je na ręczniku papierowym.

Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę, która ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i ponownie przez chwilę miksujemy.

Bezy kruszymy na większe kawałki.


Wykonanie:

Rozwijamy biszkopt. Umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia i smarujemy masą owocową. Biszkopt z farszem zwijamy zaczynając od krótszego boku. Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z masą. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z papieru i smarujemy jego wierzch śmietaną kremówką. Wierzch rolady posypujemy pokruszoną biała bezą i jagodami.

Roladę ponownie schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/07/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon