Rogaliki z mleka zsiadłego z wiśnią

Choć sezonu na wiśnie nie ma to napewno nie jeden z Was ma gdzieś z chomikowane wiśnie - czy to w zamrażalce czy też w słojach, w kompocie. W pokoleniowych przepisach znalazłam przepis na nieziemsko pyszne, puszyste rogaliki, które właśnie nadziewa się wiśniami. Zresztą każdym owocem można je nadziać i uwierzcie będą wspaniałe.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na ciasto półkruche- drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej / tortowej
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży

Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • kolka kryształków różowego barwnika spożywczego

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę oraz barwnik spożywczy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • konfitura z wiśni / wiśnie mrożone / wiśnie świeże
  • czerwona posypka cukrowa

Wykonanie:

W garnuszku rozcieramy zsiadłe mleko z łyżeczką cukru oraz drożdżami.

Na stolnicy przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz składniki z garnuszka. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.

Gdy nasze ciasto jest już gotowe dzielimy je na 4 równe części. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na okrąg grubości 4-5 mm (aby wyciąć ładny okrąg używamy dużej pokrywki, za pomocą której wycinamy ciasto. Dzięki temu zabiegowi mamy równe trójkąty). Okrąg dzielimy 8 części. Na każdą część nakładamy po łyżeczce konfitury wiśniowej. Trójkąt z farszem zwijamy w rogalik (zdjęcie poniżej).

Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia. Surowe rogaliki pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut ( na złoty kolor - piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Zimne, upieczone rogaliki delikatnie polewamy lukrem i dodatkowo posypujemy posypką lukrową.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/01/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon