Rogaliki z mąki pełnoziarnistej

Mięciutkie, pachnące, lekko słodkie po prostu niezastąpione przy śniadaniu.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 8-10 sztuk.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 490 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 10 g mąki żytniej typ 720
  • 18 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • 100 g letniego mleka
  • 180 g letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 1 jajko

Jajko wbijamy do miseczki i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy je cukrem, pozostawiając je do rozpuszczenia.

Do miski w której rozpuściły się nam już drożdże przesiewamy oba rodzaje mąk i dodajemy do nich sól, roztopione masło, mleko i wodę Z podanych składników wyrabiamy gęste i elastyczne ciasto (ręcznie około 10 minut).

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy czystą, suchą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę, chwile je zarabiamy a następnie dzielimy na 8-10 równych części. Każda część wałkujemy na owalny placek o długości mniej więcej 25 cm, i zwijamy go w rulon, zakręcając końce w kształt rogala - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Uformowane rogale układamy na wcześniej przygotowanych blaszkach do pieczenia, przykrywamy je czystą, suchą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte rogale smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: góra-dół). Po upieczeniu rogale wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/08/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon