Rogaliki z jogobellą

Każdy wie, że najważniejsze jest śniadanie, pożywne, zdrowe śniadanie. I takie dziś zaproponowałam kolegom i koleżankom mojego syna. Pyszne, puszyste, delikatne rogaliki pszenne a do tego nie ziemsko smaczne, urozmaicone, owocowe, z wszelakiego rodzaju ziarnami jogurty Jogobella musli, Jogobella 8 zbóż i Jogobella breakfast. Rogaliki upiekłam własnoręcznie, przy okazji testując przepis i połączyłam je niezastąpionymi (jak dla mnie i mojej rodziny) jogurtami. Taki niesamowicie zdrowy zestaw poddałam pod ocenę niezależnemu, szczeremu aż do bólu, fascynującemu jury, którymi były dzieciaki w wieku 6 lat. Bo to one wiedzą co najlepsze dla nich. I powiedziały że to było pyyyyszne. Niesamowita #porcjaradosci! .

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 32 sztuki.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na rogaliki:
  • 1,2 kg mąki pszennej typ 650
  • 720 g wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki kandyzowanego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g oliwy z oliwek

Dodatkowo:
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki letniej wody
  • 5-6 łyżek sypkiego maku
  • 8 sztuk Jogobelli 8 zbóż
  • 8 sztuk Jogobelli musli
  • 8 sztuk Jogobelli breakfast

W miseczce łączymy wodę wraz z miodem.


Wykonanie:

Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem kandyzowanym. Następnie dodajemy 500 g przesianej mąki pszennej i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut). Następnie do zaczynu dodajemy pozostałą część przesianej mąki wraz z solą i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg o grubości około 1 cm i dzielimy na 8 części (trójkątów - tak jak pizze). Każdy trójkąt zwijamy w rulon - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Rogale przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.

Wyrośnięte rogale smarujemy wodą zmieszaną z miodem i posypujemy makiem.

Surowe rogaliki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu rogale wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy z jogurtami Jogobella musli, 8 zbóż i breakfast.

Smacznego


Data publikacji: 24/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon