Rogaliki z brzoskwiniami

Pyszne, orzeźwiające, słoneczne brzoskwinie otulone domowym ciastem półfrancuskim. Idealna słodycz do kawy, herbaty, kakao.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półfrancuskie serowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g białego sera z wiaderka
  • 40 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 surowe jajko

Na tarce, o grubych oczkach ścieramy masło.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy ser biały, jajko oraz starty tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż zaczną się nam tworzyć duże grudki - wtedy odkładamy nóż na bok i za pomocą dłoni zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto.


Składniki na farsz:
  • 120 g świeżych brzoskwiń
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1, 5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego lub z pomarańczy

Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy pestki i kroimy je na niewielkie kwadraciki.

W 20 ml soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.

Do rondelka wlewamy sok z brzoskwiń, dodajemy do niego cukier puder i doprowadzamy do zagotowania się składników. Do powstałego, gorącego syropu dodajemy brzoskwinie, które przez 5 minut na wolny ogniu dusimy w sokiem. Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie łączymy. Powstały dżem przesmażamy około 5 minut na małym ogniu.


Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z brzoskwiń lub pomarańczy

Do miski wlewamy sok z brzoskwiń / pomarańczy i dodajemy do niego cukier puder. Za pomocą pałki drewnianej rozcieramy składniki tak długo aż zaczną na powierzchni pojawiać sie bąbelki powietrza. Gotowy lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego cienka, okrągłą końcówką.


Wykonanie:

Surowe ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą część wałkujemy na okrąg o grubości 5 mm. Powstały okrąg dzielimy na 12-16 równych części (trójkątów). Na każdy trójkąt nakładamy mała łyżeczkę dżemy brzoskwiniowego i zwijamy nadając kształt rogalika - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe rogaliki układamy na wcześnie przygotowanej blaszce i pieczemy je w 180-200 stopniach Celsjusza od 10-12 minut - do zarumienianie (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "termoobieg").

Upieczone rogaliki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Przestudzone rogaliki z wierzchu zdobimy lukrem i pozostawiamy je na 30 minut by lukier na nich zastygł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/08/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon