Rogaliki półfrancuskie z dżemem agrestowym

Najlepsze jest domowe ciasto półfrancuskie , a gdy je jeszcze podamy z domowym dżemem agrestowym .... u mnie dżem pyyyyszny bo od mamy :)

Ocena: Rate Rate Rate Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2-3 blaszki ciastek.

Blaszki należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy mocno piekarnik.


Składniki na ciasto półfrancuskie śmietanowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru

Na stolnicę przesiewamy mąkę do której dodajemy szczyptę soli, cukier puder, tłuszcz oraz kwaśną śmietanę. Składniki siekamy ze sobą aż zaczną się nam łączyć. Następnie odkładamy nóż i zarabiamy energicznie ciasto w kulę. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 3-4 godziny w zimne miejsce ( do lodówki).


Dodatkowo:
  • 250 g gęstej marmolady / dżemu agrestowego
  • 3 łyżki rodzynek
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 1 surowe białko

Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Po upływie 3-4 godzin wykładamy ciasto, odwijamy z folii i wałkujemy na lekko podsypanej mąka stolnicy , na łat ciasta o grubości 4-5 mm. Płat ciasta dzielimy na prostokąty o wymiarach 7 cm x 5 cm. Na każdy prostokącie , na dłuższym jego boku , robimy 3 nacięcia - zdjęcia pomocnicze powyżej. Każdy nacięty prostokąt smarujemy białkiem a następnie na dłuższym, nie naciętym boku prostokąta nakładamy dżem i rodzynki . Ciastko zwijamy w rulon ( zaczynając od boku na którym mamy nałożony dżem).

Zwiniętym , surowym rulonom nadajemy kształt rogalika .

Surowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200-220 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg).

Rogaliki wykładamy z piekarnika i jeszcze ciepłe ściągamy z blaszki.

Letnie rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/01/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon