Rogaliki półfrancuskie z budyniem czekoladowym

Rogaliki te powstają na bazie ciasta pół francuskiego śmietanowego....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 48 sztuki rogalików.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na ciasto półfrancuskie śmietanowe:
  • 350 g mąki pszennej / tortowej
  • 220 g margaryny lub masła
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 5 dużych łyżek kwaśnej śmietany

Na stolnicę przesiewamy mąkę do której dodajemy tłuszcz, jajko , żółtka oraz kwaśną śmietanę. Składniki siekamy ze sobą aż zaczną się nam łączyć. Następnie odkładamy nóż i zarabiamy energicznie ciasto w kulę. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 3-4 godziny w zimne miejsce ( do lodówki).


Składniki na nadzienie:
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru ( 40 g)
  • 2 łyżki cukru kryształu

Do kubka wlewamy 50 ml mleka i dodajemy do niego sypki budyń oraz cukier. Energicznie mieszamy składniki tak długo aż powstanie nam jednolita masa. Do rondelka wlewamy 150 ml mleka i wstawiamy je na palnik. Mleko doprowadzamy do zagotowania. A następnie wlewamy do niego rozrobiony sypki budyń. Powstały budyń gotujemy przez około 5 minut, cały czas mieszając by nie przywarł nam do dna rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 30 g posypki czekoladowej cukrowej

Wykonanie:

Po upływie 3-4 godzin wyciągamy ciasto z lodówki. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na okrąg grubości 4-5 mm (aby wyciąć ładny okrąg używamy dużej pokrywki , za pomocą której wycinamy ciasto. Dzięki temu zabiegowi mamy równe trójkąty). Okrąg dzielimy 8 części. Na każdą część nakładamy po łyżeczce (małej) zimnego budyniu. Trójkąt z farszem zwijamy w rogalik (zdjęcie poniżej).

Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia. Surowe rogaliki pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut ( na złoty kolor - piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Zimne, upieczone rogaliki delikatnie polewamy lukrem i dodatkowo posypujemy posypką czekoladową lukrową.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo


Data publikacji: 11/06/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon