Rogaliki półfrancuskie serowe z marmoladą

Proponuje zrobić rogaliki z ciasta półfrancuskiego serowego z marmoladą. Palce lizać...

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na dwie blaszki do pieczenia.

Blaszki należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem nagrzewamy dość dobrze piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 jajko (wielkość s lub m - ale nie większe)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

W misce ucieramy ser z cukrem na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy całe jajko i łączymy ze sobą składniki. Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz masę serową. Z podanych składników wyrabiamy ciasto - siekamy je nożem do momentu aż zacznie się formować w kulę, wtedy ręką zataczamy je parę razy. Ciasto przekładamy na godzinę do lodówki.

Uwaga:

może się nam wydawać, że ciasto potrzebuje więcej mąki ale jej nie dosypujemy.


Farsz:
  • 200 g twardej marmolady dowolnego smaku

Dodatkowo:
  • 4 opakowania cukru wanilianowego

Cukier wanilianowy mielimy na pył za pomocą młynka do kawy.


Wykonanie:

Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy je na 5 części. Z każdej części formujemy okrąg, tak by grubość ciasta miała tak około 3 mm. Okrąg dzielimy na 12-16 części - trójkątów (podział jest zależny od tego jak duże chcemy rogaliki). Na każdy trójkąt nakładamy około jednej łyżeczki twardej marmolady i zwijamy je.

Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 - 220 stopniach Celsjusza przez około 10-12 minut ( funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny). Rogaliki mają się upiec na złoty kolor.

Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i mocno oprószamy cukrem wanilianowym.

Smacznego


Data publikacji: 26/08/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon