Rogaliki migdałowe z kaszą manną

Śnieg za oknem, a my mamy ochotę na coś słodkiego do kakao tak więc z Synem postanowiłam upiec kruche, migdałowe ciasteczka.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 30 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 80 g kaszy manny
  • 1 jajko surowe
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka nalewki z wanilii

Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Masło przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder oraz nalewkę waniliową i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy dodać jajko i dokładnie łączymy składniki ze sobą. Miksując, dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać zmielone migdały i kaszę mannę. Ucieramy tak długo składniki aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Z powstałej masy formujemy ciasteczka w kształcie półksiężyców i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i grubo posypujemy je cukrem pudrem.

Ciasteczka podajemy po przestygnięciu.

Smacznego.


Data publikacji: 06/01/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon