Rogaliki marchewkowe

Pyszne, półfrancuskie, marchewkowe ciasto w które zawijamy domowe powidła śliwkowe, pieczemy, oprószamy cukrem pudrem i jemy.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 48 sztuk.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 200 g startej marchewki na małych oczkach
  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • 200-250 g twardych powideł śliwkowych
  • 6-7 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej świeżą, startą marchewkę, jajko, cukier puder i margarynę. Za pomocą noża, siekamy składniki tak długo aż utworzą się nam grudki. Wtedy odkładamy nóż i dłońmi zarabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folia spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i dzielimy je na 6 równych części. Na oprószonej mąką stolnicy , wałkujemy każdą część surowego ciasta na okrąg o średnicy 24-25 cm. Powstały okrąg dzielimy na 8 równych trójkątów ( kroimy jak pizze)- zdjęcie powyżej.

Na każdy trójkąt nakładamy po jednej łyżeczce dżemu a następnie zwijamy je nadając im przy tym kształt rogalika- zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut - aż będą jasnozłote (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Gorące, upieczone rogaliki wykładamy z piekarnika i mocno oprószamy je cukrem pudrem.

Chwilę czekamy by przestygły po czym podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/09/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon