Rogaliki krucho - drożdzowe z różą

Połączenie drożdży z kruchością ciasta nadaje mu pewien nietypowy smak. Dodając do niego masę różaną oraz skórkę z pomarańczy pobudzamy niesamowicie kupki smakowe i to nie tylko nasze.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na cztery blaszki do pieczenia.

Każdą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko oprószamy mąką pszenną/ tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Przepis na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklani kwaśniej śmietany ( u mnie 12 %)
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 50 g "mokrych / świeżych" drożdży

Dodatkowo:
  • dżem z róży
  • jedno opakowanie skórki z pomarańczy

Wykonanie:

W garnuszku rozdrabniamy drożdże do których dodajemy kwaśną śmietanę oraz cukier kryształ. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien powiększyć swoją objętość.

Na stolnicy przesiewamy mąkę. W małym rondelku umieszczamy margarynę którą roztapiamy na bardzo małym ogniu. Należy uważać żeby margaryna nie rozdzieliła się z wodą. Roztopioną margarynę wlewamy do mąki, do której dodajemy także żółtka, jedno całe jajko oraz zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg o grubości 2 mm. Okrąg kroimy na trójkąty. Na każdy trójkącik dajemy dżem i zwijamy go.

Białka które nam pozostały lekko roztrzepujemy. Białkiem smarujemy każdy rogalik i ozdabiamy go kawałeczkami skórki z pomarańczy.

Układamy je na wcześniej przygotowanej blaszce i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon