Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Po prostu już nie mogłam się powstrzymać by zacząć piec świąteczne wypieki, by zapachniało cynamonem, goździkami, imbirem, by zacząć się zajadać słodkimi bakaliami i makiem. Tak wiem przecież mogę upiec kiedy chce jakiś wypiek z makiem i go skonsumować. No ale jednak dla mnie ta magia świąt jest też ukryta w tym oczekiwaniu na te małe rzeczy które wiążą się z tym pięknym dniem - i dla tego co roku tak oczekujemy z rodziną na te kolędy, rozchodzące się po całym domu zapachy piernika, świerku i niesamowicie tęsknimy za tym białym światem za oknem......

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na cztery blaszki do pieczenia.

Każdą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko oprószamy mąką pszenną/ tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Przepis na ciasto krucho - drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 125 g margaryny/ masła
  • 1/2 szklani kwaśniej śmietany ( u mnie 18 %)
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 50 g świeżych drożdży

Składniki na masę makową:
  • 150 g zmielonego maku
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki zmielonej drobno bułki tartej
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych bakalii

Do miski wsypujemy zmielony mak i dodajemy do niego cukier puder, bułkę tartą, mleko oraz bakalie. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Masę pozostawiamy na 30 minut by napęczniała.


Składniki na lukier biały z białek:

  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • 100 g mielonych orzechów laskowych

Wykonanie:

W garnuszku rozdrabniamy drożdże do których dodajemy kwaśną śmietanę oraz cukier kryształ. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien powiększyć swoją objętość.

Na stolnicy przesiewamy mąkę. W małym rondelku umieszczamy margarynę którą roztapiamy na bardzo małym ogniu. Należy uważać żeby margaryna nie rozdzieliła się z wodą. Roztopioną margarynę wlewamy do mąki, do której dodajemy także żółtka, jedno całe jajko oraz zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg o grubości 2 mm. Okrąg kroimy na trójkąty. Na każdy trójkącik układamy po małej łyżeczce masy makowej i zwijamy go.

Surowe rogaliki układamy je na wcześniej przygotowanej blaszce i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 do uzyskania złotego koloru (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Białka które nam pozostały lekko roztrzepujemy. Białkiem smarujemy każdy rogalik i ozdabiamy zmielonymi orzechami laskowymi.

Smacznego


Data publikacji: 17/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon