Rogaliki drożdżowe z jabłuszkiem

Wiadomo nie od dziś, że to co domowe to najlepsze. I dla tego Ci co mnie znają wiedzą, że nie tylko piekę ale i przetwarzam w najbardziej możliwy sposób wszelakiego rodzaju owoce i warzywa. I tak tym razem w mej kuchni, pełną parą był produkowany sok - idealny do herbaty czy też dodatek do wody. Jednak po wyciśnięciu soku z owoców pozostał mi miąższ i to przyznam duuże jego ilości. Oczywiście u mnie się nic nie może zmarnować i dlatego po przesmażeniu trafił do słoików. Niewielką jego część już wykorzystałam do owych drożdżowych rogalików. Wyszło pysznie popatrzcie i wypróbujcie przepis gdyż wart jest swej uwagi.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 24 sztuki.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 190 ml ciepłego mleka
  • 75 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 surowe jajko (wielkość L)

Składniki na farsz:
  • 300 g gęstego musu jabłkowego
  • 40 g mielonego cynamonu
  • 60 g rodzynek
  • 100 g posiekanych grubo orzechów włoskich

W misce mieszamy mus jabłkowy (musi być gęsty a gdyby nie był przesmażamy go na wolnym ogniu aż uzyska pożądaną konsystencję) z mielonym cynamonem, rodzynkami i orzechami włoskimi.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka mleka

Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , cukier kryształ i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę, wlewamy pozostałą część mleka, roztopione masło, wbijamy jajko oraz przekładamy wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie wałkujemy je na grubość 1 cm, w kształcie okręgu. Okrąg dzielimy na 8 równych części (tak jak pizze). U podstawy każdego trójkąta nakładamy łyżkę nadzienia jabłkowo-bakaliowego i zwijamy -zdjęcia pomocnicze powyżej.

Uformowane rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 30 minut).

Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczone rogale pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Tuż przed podaniem każdy rogalik posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/10/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon