Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Proponuję rogaliki z czekoladą drożdżowe by się zdawało ale z dodatkiem mleka w proszku. Puszyste, mleczne, delikatne i bardzo smaczne. Polecam. Przyznam iż rogaliki najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem szklanki mleka albo kakao.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 24 sztuk.

Blachy do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1 kg mąki pszennej (typ 500)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 100 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru kryształu
  • 160 g mleka w proszku
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

  • 250-300 g deserowej albo mlecznej czekolady

Czekoladę łamiemy w kostkę.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 3 łyżki mleka

Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, mleko w proszku i sól. Wlewamy wodę, letnie mleko, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie wałkujemy je na grubość 3 cm, w kształcie okręgu. Okrąg dzielimy na 8 równych części (tak jak pizze). Każdy kawałek wałkujemy, rozciągamy na grubość 1 cm (tak by powstał długi trójkąt). U podstawy każdego trójkąta układamy 2-3 kostki czekolady i zwijamy -zdjęcia pomocnicze powyżej.

Uformowane rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 30 minut).

Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i pieczemy przez 15-20 minut w 190 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczone rogale pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/02/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon