Ptysie z ajerkoniakiem

Małe, na dwa gryzy, z pyszną puszystą masą ajerkoniakową, polane czarną czekoladą i dodatkowo udekorowane wiórkami białej czekolady - to moje małe ptysie z pysznego ciasta parzonego. Zapraszam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na około 45 sztuk.

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i podsypujemy lekko mąką pszenną / tortową.


Składniki na ciasto:
  • 70 g masła
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 2 duże jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

W rondelku umieszczamy wodę i masło. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy ze sobą składniki na gładką, jednolitą masę ( za pomocą łyżki). Wyłączamy palnik. Ciasto przykrywamy by nie powstała na powierzchni skorupa. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i energicznie łączymy z ciastem.

Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na ówcześnie przygotowane blaszki wyciskamy małe ptysie. Pamiętamy o zachowaniu odstępu między ciasteczkami gdyż podczas pieczenia urosną.

Ciastka pieczemy przez 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza a następnie przez 15 minut w 160 stopniach Celsjusza (funkcja termoobieg).

Upieczone ptysie odkładamy do przestygnięcia.


Masa ajerkoniakowa:
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka płaska cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 ml ajerkoniaku

Do rondelka wlewamy 350 ml mleka. Do kubka wlewamy 150 ml mleka i dodajemy do niego mąki oraz cukier kryształ. Składniki łączymy ze sobą. Mleko w garnuszku doprowadzamy do zagotowania i następnie wlewamy surową masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut - cały czas mieszamy by powstały budyń się nie przypalił. Po zagotowaniu przykrywamy go i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy na jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy alkohol i łączymy wszystko.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z wąską końcówką.


Do ozdoby:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki oleju rzepakowego / roślinnego
  • 20 g startej białej czekolady

W małym rondelku na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą gorzką czekoladę z olejem.


Wykonanie:

Zimne ptysie od spodu, za pomocą worka cukierniczego faszerujemy masą ajerkoniakową. Następnie układamy je na papierze do pieczenia i polewamy gorzką czekoladą oraz posypujemy lekko startymi wiórkami białej czekolady. Tak przygotowane ptysie odstawiamy na godzinę do lodówki a następnie podajemy.

Smacznego



Data publikacji: 01/05/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon