Przeplatane serca

Można by powiedzieć ... z miłości do słodkości.... Pyszne pół francuskie ciasto połączone z kruchym ,delikatnym a do tego czekoladowym ciastem. Idealne zestawienie na Walentynki. Polecam

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 22 sztuki.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki :
  • 275 g ciasta pół francuskiego
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 surowe żółtko
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Do rondelka przekładamy masło, mleko i połamaną czekoladę. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i na niewielkim płomieniu doprowadzamy do roztopienia a tym samym połączenia sie składników. Powstała polewę czekoladową ściągamy z palnika.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier puder, żółtko oraz polewę czekoladową. Za pomocą miksera dokładnie łączymy ze sobą skałdniki. Powstała masę owijamy folią spożywcą i wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.


Dodatkowo:
  • 1-2 surowe białka
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu

Białka wlewamy do miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Z lodówki wykładamy czekoladowe ciasto ( ma być twarde - w razie potrzeby trzymamy je dłużej w lodówce), odwijamy z folii i wałkujemy je na płat ciasta o wymiarach takich samych jak ma nasze ciasto półfrancuskie. Rozwałkowane czekoladowe ciasto, lekko posypujemy mąką pszenną / tortową i zwijamy je na wałek.

Na stolnicę rozwijamy gotowy płat ciasta półfrancuskiego, rozwijamy ( równo) na nie nasze czekoladowe ciasto. Następnie za pomocą ostrego noża kroimy pionowo, paski o szerokości 1 cm ( zdjęcie pomocnicze powyżej). Każdy pasek biało - czarny skręcamy ( zdjęcie pomocnicze powyżej) w spiralkę a następnie łączymy dwa boki , nadając tym samym, ciastku kształt serca.

Surowe serca układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je rozmąconym białkiem, delikatnie posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy je w 200-220 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu serca wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia ( nie ściągamy gorących serc z blaszki na której je piekliśmy bo się połamią).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/02/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon