Pączki cynamonowe

Mini pączki cynamonowe, małe, pulchne i po dwóch dniach wciąż świeże. Szczerze polecam na tłusty czwartek i na co dzień, bo nie wymagają zbyt wiele pracy, ani wyrastania ciasta. Do tego ta pyszna słodka posypka z cynamonem – poezja :) Życzę smacznego!

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 35 sztuki.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki:
  • 350 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 3 całe jajka ( wielkość M)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka wanilii z jednej laski
  • 1 łyżka spirytusu (niekoniecznie)

Dodatkowo:
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżeczki zmielonego cynamonu

Cukier mieszamy ze zmielonym cynamonem.


Dodatkowo:
  • 500 g tłuszczu do smażenia - olej lub smalec lub pół na pół (smalec i olej)

Tłuszcz wlewamy do nie za głębokiego ale szerokiego rondla i wstawiamy na średni palnik. Tłuszcz doprowadzamy do mocnego zagrzania (tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy mamy gotowy surowy chrust).


Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Do miski przekładamy serek homogenizowany, wbijamy jajka, wlewamy łyżeczkę spirytusu – wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i dokładnie łączymy wszystko.

Tłuszcz do smażenia przelewamy / przekładamy do garnka wysokiego ale nie koniecznie szerokiego. Naczynie kładziemy na średnim palniku a następnie tłuszcz doprowadzamy do mocnego zagrzania (tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy mamy gotową masę na pączki).

Małą łyżeczkę ( ja użyłam miarki odpowiadającej 1 łyżeczce ) należy natłuścić olejem jak i własne dłonie. Za pomocą miarki (łyżeczki) nabieramy masę i dłońmi formujemy kulki, które bezpośrednio wrzucamy do nagrzanego oleju / smalcu. Pączki same będą się nam obracać w tłuszczu ( i rosnąć). Każdego małego pączka smażymy na ciemnobrązowy kolor , około 3-4 minut. Usmażone pączusie wykładamy łyżką cedzakową i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.

Każdego, usmażonego pączka zaraz przed podaniem obtaczamy w cukrze wraz z cynamonem. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/02/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon